N Y H E D S A R K I V

 

 1. Tidspunkter for SELV MOST
  8/9, kl 8-13 Test af anlægget (Christian+Klaus)
  11/9 kl 10-14 most i Voel (Christian+Bente+Klaus)
  19/9 kl 10-14 most i Voel (Klaus+Lene)
  25-9 kl 9-15 most Tømmergården Gjern
  Er du interessert i at hjælpe til i mosteriet, så kontakt på hjemmesiden.
  Selvmost er fra adressen:
  Højgårdsvej 24, 8600 Silkeborg
  Husk tilmelding sms 8119 6571 Christian

 2. Tidspukt for FÆLLESMOST
  23/10 kl 13-17, aflevering og vask af æbler
  24/10 kl 13-17, aflevering og vask af æbler
  25/10 kl 8-17, presning af æbler og udlevering af most
  Fællesmostningen foregår på P-pladsen ved DagliBrugsen Sorring.
  Vi opfordrer altid frivillige til at melde sig til at hjælpe til på ovennævnte dage. Skriv en mail eller sms til 29725931 hvilken dag og i hvilket tidsrum du kan hjælpe.

 3. Generalforsamling 2021
  Ordinær generalforsamling skulle efter vedtægterne have været afholdt i marts måned. Bestyrelsen har besluttet at udskyde denne og afholde ordinær generalforsamling på et senere tidspunkt.
  Der er ikke foretaget ændringer i bestyrelsens sammensætning og der er har ikke været omkostninger udover de faste.

 4. Dyrk dine egne æbler - beskæring og podning
  Det er skønt at kunne plukke sine egne æbler direkte fra træet – spise dem med det samme eller gemme lidt til den mørke tid. At have æbletræer er en nem måde, at dyrke sin egen mad på.
  Måske har du allerede et stort æbletræ i haven, som blot trænger til lidt opfriskning eller også har du fundet plads til et nyt. Eller måske vil du blot prøve med en ny gren på det gamle træ.
  Beskæring
  På kurset lærer du at beskære både store gamle og mindre nye æbletræer. Og der vil være mulighed for at se beskæring udført i praksis.
  Podning
  På kurset lærer du også, hvordan man poder æbletræer, enten nye grene på eksisterende træer eller helt nye træer.

 5. Email
  Hvis du har frabedt at modtage emails, men vi en fejl ikke har registeret det, bedes du svare på denne mail: "vil gerne afmelde email"

  Venlig hilsen

foto

SorringMOST · Den Grønne Vej 25 · 8600 Silkeborg · CVR 36003685 · DanskeBank 9570 12881606

  N Y H E D S A R K I V

Kære æble medlemmer...

Hermed det årlige statusbrev.

Sidste år var udsendelsen af årsbrevet samtidig formandsberetning for 2019.

Idet situationen omkring pandemien sandsynligvis ikke muliggør en normal afvikling af generalforsamlingen for året 2020 er dette nyhedsbrev årsberetningen for 2020.

I stedet for, og hvis der ikke bliver opponeret fra medlemmerne, fortsætter den siddende bestyrelse med at varetage foreningens interesser.

Bestyrelsen er kun bemyndiget til at varetage de daglige udfordringer, samt i 2019 hvor det blev besluttet på generalforsamlingen at bestyrelsen skulle arbejde på at forbedre pasteuriseringsprocessen. Læs om det i nedenstående.

Til orientering har foreningen ikke investeret i nyindkøb, udover den daglige drift i forbindelse med mostning i Voel, samt mostningen i efterårsferien.

 

Status på most

Årets most er udsolgt.

I uge 42 blev der indleveret 3,7 tons og mostet 460 stk 5 liters BiB

Hertil blev der i Voel indleveret ca 0,7 tons og mostet ca 80 stk 3 liters BiB

 

Aronia saft

Nogle medlemmer plukker aroniabær og moster med i selvmostningen. Aroniabær er kendt for et højt indhold af antioxidanter mv.

Hvis man ikke selv har mulighed for at plukke aroniabær, er alternativet at købe saften færdig.

Som et forsøg vil foreningen tilbyde medlemmerne bestilling af aroniasaft i 3 liters BiB. Send en email til This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. med oplysning om hvor mange BiB der ønskes, samt navn, adresse og mobilnummer. Saften bestilles i Tyskland og der forventes ca 3 dages leveringstid.

Betaling af køb/bestilling foretages via mobilpay til nr 85133

Saften afhentes:

Ebbesensvej 18B, 8641 Sorring. - afhentning i kassen i carporten.

Deadline for bestilling er fredag d 19/2-2021

Bio-Aronia-1x1-3.png

Saften er fremstillet i Tyskland og består af ufortyndes saft fra økologiske bær.

Prisen er 170 kr for 3 liter BiB

 

Pasteurisering

Dem der har været i Voel og moste, husker at vores pasteurisering har været en flaskehals i processen. For at mosten kan holde sig i BiB i mindst 1 år eller 3 mdr i åben tilstand, er det påkrævet at pasteurisere/varmebehandle mosten. Det udstyr vi har er professionelt og udviklet til det brug vi benytter det til, men vi har alligevel oplevet at der har været udfordringer med varmebehandlingen. Samt for at være på den sikre side har det taget meget lang tid at varmebehandle. Vi har kunnet varmebehandle ca 20-30 liter i timen, og det har siden "sidste" ordinær afholdte generalforsamling været en opgave som bestyrelsen skulle arbejde på at forbedre.

Men nu har vi afprøvet et anlæg vi selv har strikket sammen. Anlægget er testet og afprøvet med most. Ialt kan vi nu varmebehandle 100-120 liter i timen.

IMG_20201101_140144250.jpg

Vi har øget varmebehandlingen, afskaffet alle løft og erstattet med pumper. Alle materialer er fødevaregodkendte. Alle samlinger er med koblinger og udstyret er monteret på et rullebord. Dosering og påfyldning styres digitalt mm. Dog mangler der nogle haner men det fungerer.

Omkostningerne til anlægget har været holdt på under 20% af et tilsvarende færdigt anlæg.

IMG_20201107_201931078.jpg

Prøveopstilling af den digitale enhed.

 

 

 

Venlig hilsen

 

SorringMOST · Den Grønne Vej 25 · 8600 Silkeborg · CVR 36003685 · DanskeBank 9570 12881606

  N Y H E D S A R K I V

Status 

Æblesæsonen 2017 blev trods advarsel om et dårligt æbleår, til et nyt rekordår. 
Der blev indleveret færre æbler, men udbyttet af saften var bedre end 2016. Faktisk blev der presset den samme saftmængde, på trods der var 700 kg færre æbler. Og at dømme var de fleste æbler madæbler.
 
Æblerne blev presset lokalt, hvor det tidligere har været procedure at fragte æblerne til Mellerup for der at blive presset og fyldt på kartoner. Vi havde efter aftale entreret med mobilmost.dk i Skive. Den følgende tirsdag efter efterårsferien, startede mostningen på P-pladsen ved DagliBrugsen kl 10, og kl 15 var alle 4.000 kg æbler forvandlet til 520 kasser 5 liter most.
 
Dyrk dine egne æbler - beskæring og podning
 
Den 11. marts 2018 i Voel hallen er der dagskursus for interesserede i æbletræer og forædling. Til denne dag skal du have være klædt efter vejret, idet noget af tiden tilbringes i en have med æbletræer.
 
Husk at det er nu det er tid at klippe æbleskud til dette kursus. Skuddene skal opbevares i en plastikpose i køleskabet. Husk at skrive en note om hvilket træ det er taget fra, sort osv.
Vildstammen køber du på kurset, skal evt bestilles hos kursuslederen, læs herom på Gjern Aftenskoles hjemmeside
 
Selvmost
 
Vort eget mosteri på Aktivitetsgården Sorring er blevet brugt flittigt i sæsonen 2017. Til dem der benytter sig af tilbuddet er det vigtigt at bestille tid. Det har pt ikke været et problem, men der er ikke så meget plads på stedet når vi bliver for mange. Men det er hyggeligt. 
 
Hvis du ønsker at blander bær i mosten, er det en god ide at forberede sig på at have bærene klar. I bærsæsonen plukker du og skyller og fryser ned. Når det er æblesæson tages bærene op dagen inden og vi blander dem i hakkeren med æblerne. Den færdige saft varmes til 80 grader og er dermed pasteuriseret.
 
Vi sælger 3 liters BiB poser med taphane til 5,- kr. stykket.
 
Nye indkøb
 
Vi har indkøbt nye filterposer til pressen. Til at håndtere de store mængder æbler har vi indkøbt røde fiskebaljer.
 
Efterlysning
 
Vores overdækning i form af et partytelt blev desværre ødelagt under nedpakning. Hvis der er nogen der har et partytelt de vil sælge er vi meget interesseret.
 
Hjemmeside
 
www.sorringmost.dk er blevet opdateret og skulle gerne indeholde de oplysninger som der grundlæggende er brug for. Opdager du et eller andet der fejler er du velkommen til at give besked til foreningen.
 
Med venlige hilsener
Sorringmost.dk
19. januar 2018/km

  N Y H E D S A R K I V

"Smag på Sorring"

-i DagliBrugsen Sorring fredag d. 1. juni 2018 kl. 15-17.
Mange glade besøgende både inde i Brugsen og udenfor.
Vi fik solgt nogle æbletræer i potte. Husk de skal vandes godt når det er så tørt og varmt som nu.
Desuden fik rigtig mange smagt Aronia og æblemost. Og vi fik solgt de sidste most vi havde på lager.
Tak for denne gang.

Næste aktivitet er i august og september hvor vi moster fra vort eget mosteri, samt deltagelse i Væksthusarrangement i forbindelse med Silkeborg Biblioteks event på det nye torv.

God sommer - vi ses til et nyt og godt æbleår.
Husk sidste weekend i efterårsferien - store mostedag - og der mostes med mobilmost følgende mandag hvor der er afhentning af mosten.

Sommerhilsen
Sorring Most

 

  M O B I L M O S T N I N G

 

Optaget til mostning af æbler indsamlet oktober 2017.