N Y H E D S A R K I V

Kære æblemedlemmer...

 

Årets mostning

Opfølgning på den sidste presning, som foregik på P-pladsen i Sorring.

Den sidste weekend i efterårsferien blev der samlet og indleveret æbler, ca 3,7 tons ialt.

Det var noget mindre end forventet, men vejret har åbenbart drillet flere steder end forventet.

Det ene sted vi samlede hvor der var 4 træer der giver godt, var det kun det ene som stod i læ for østen vinden der gav udbytte. Men 500 kg æbler er jo et godt bidrag fra det ene træ.

 

På foreningens mosteri i Voel, var søndag den 27. september sidste dag. Og ialt blev der mostet ca 750 kg æbler. Hvilket svarer til 300 liter most.

 

Til sammenligning blev der d 19/10 i Sorring mostet 3.700 kg der blev til 2.300 liter, eller 460 stk 5 liters BiB most.

Til forskel fra andre år, blev der denne gang af medlemmerne købt i større mængder/antal på mostedagen Således var der "kun" 120 stk tilbage til lager og nu er der ca 50 til rest.

 

Overskydende kan stadig købes fra adressen Ebbesensvej 18B i Sorring. Mosten opbevares i en kasse der står i carporten. Betaling med MobilPay eller kontant afregning - selvbetjening.

 

Pasteurisering

Dem der har været i Voel og moste, husker at vores pasteurisering har været en flaskehals i processen. For at mosten kan holde sig i BiB i mindst 1 år eller 3 mdr i åben tilstand, er det påkrævet at pasteurisere/varmebehandle mosten. Det udstyr vi har er professionelt og udviklet til det brug vi benytter det til, men vi har alligevel oplevet at der har været udfordringer med varmebehandlingen. Samt for at være på den sikre side har det taget meget lang tid at varmebehandle. Vi har kunnet varmebehandle ca 20-30 liter i timen, og det har siden "sidste" ordinær afholdte generalforsamling været en opgave som bestyrelsen skulle arbejde på at forbedre.

Men nu har vi afprøvet et anlæg vi selv har strikket sammen. Anlægget er testet og afprøvet med most. Ialt kan vi nu varmebehandle 100-120 liter i timen.

Vi har øget varmebehandlingen, afskaffet alle løft og erstattet med pumper. Alle materialer er fødevaregodkendte. Alle samlinger er med koblinger og udstyret er monteret på et rullebord. Dosering og påfyldning styres digitalt mm. Dog mangler der nogle haner men det fungerer.

Prøveopstilling af den digitale enhed.

 

Nu glæder vi os til den nye sæson og få det afprøvet.

 

Endvidere er der most til salg i DagliBrugsen Sorring. 5 liter BiB 100,- kr.

 

 

 

Venlig hilsen

 

SorringMOST · Den Grønne Vej 25 · 8600 Silkeborg · CVR 36003685 · DanskeBank 9570 12881606