N Y H E D S A R K I V

Kære æble medlemmer...

Hermed det årlige statusbrev.

Sidste år var udsendelsen af årsbrevet samtidig formandsberetning for 2019.

Idet situationen omkring pandemien sandsynligvis ikke muliggør en normal afvikling af generalforsamlingen for året 2020 er dette nyhedsbrev årsberetningen for 2020.

I stedet for, og hvis der ikke bliver opponeret fra medlemmerne, fortsætter den siddende bestyrelse med at varetage foreningens interesser.

Bestyrelsen er kun bemyndiget til at varetage de daglige udfordringer, samt i 2019 hvor det blev besluttet på generalforsamlingen at bestyrelsen skulle arbejde på at forbedre pasteuriseringsprocessen. Læs om det i nedenstående.

Til orientering har foreningen ikke investeret i nyindkøb, udover den daglige drift i forbindelse med mostning i Voel, samt mostningen i efterårsferien.

 

Status på most

Årets most er udsolgt.

I uge 42 blev der indleveret 3,7 tons og mostet 460 stk 5 liters BiB

Hertil blev der i Voel indleveret ca 0,7 tons og mostet ca 80 stk 3 liters BiB

 

Aronia saft

Nogle medlemmer plukker aroniabær og moster med i selvmostningen. Aroniabær er kendt for et højt indhold af antioxidanter mv.

Hvis man ikke selv har mulighed for at plukke aroniabær, er alternativet at købe saften færdig.

Som et forsøg vil foreningen tilbyde medlemmerne bestilling af aroniasaft i 3 liters BiB. Send en email til This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. med oplysning om hvor mange BiB der ønskes, samt navn, adresse og mobilnummer. Saften bestilles i Tyskland og der forventes ca 3 dages leveringstid.

Betaling af køb/bestilling foretages via mobilpay til nr 85133

Saften afhentes:

Ebbesensvej 18B, 8641 Sorring. - afhentning i kassen i carporten.

Deadline for bestilling er fredag d 19/2-2021

Bio-Aronia-1x1-3.png

Saften er fremstillet i Tyskland og består af ufortyndes saft fra økologiske bær.

Prisen er 170 kr for 3 liter BiB

 

Pasteurisering

Dem der har været i Voel og moste, husker at vores pasteurisering har været en flaskehals i processen. For at mosten kan holde sig i BiB i mindst 1 år eller 3 mdr i åben tilstand, er det påkrævet at pasteurisere/varmebehandle mosten. Det udstyr vi har er professionelt og udviklet til det brug vi benytter det til, men vi har alligevel oplevet at der har været udfordringer med varmebehandlingen. Samt for at være på den sikre side har det taget meget lang tid at varmebehandle. Vi har kunnet varmebehandle ca 20-30 liter i timen, og det har siden "sidste" ordinær afholdte generalforsamling været en opgave som bestyrelsen skulle arbejde på at forbedre.

Men nu har vi afprøvet et anlæg vi selv har strikket sammen. Anlægget er testet og afprøvet med most. Ialt kan vi nu varmebehandle 100-120 liter i timen.

IMG_20201101_140144250.jpg

Vi har øget varmebehandlingen, afskaffet alle løft og erstattet med pumper. Alle materialer er fødevaregodkendte. Alle samlinger er med koblinger og udstyret er monteret på et rullebord. Dosering og påfyldning styres digitalt mm. Dog mangler der nogle haner men det fungerer.

Omkostningerne til anlægget har været holdt på under 20% af et tilsvarende færdigt anlæg.

IMG_20201107_201931078.jpg

Prøveopstilling af den digitale enhed.

 

 

 

Venlig hilsen

 

SorringMOST · Den Grønne Vej 25 · 8600 Silkeborg · CVR 36003685 · DanskeBank 9570 12881606